Lična karta modela

   

HONDA VARADERO 1000XL

XL je oznaka za extra large, a varadero sa 241 kg suve mase i pozamašnim dimenzijama to zaista i jeste. Unatoč tome, već devet godina u vrhu je scene maksi endura .

024
Neka mesta kristalno čistim i plavim šumećim morem, laganim vetrićem koji njiše obližnje palme, te suncem koje se u zalasku spaja s udaljenim horizontom i nestaje u moru - neodoljivo podsećaju na raj! Naravno, dok uživate u tome, vi u hladovini ispijate koktel iz kojeg viri hrpa kišobrančića i voća. Jedno od takvih mesta je Varadero na Kubi, čija se peščana plaža ukrašena palmama i tropskim zelenilom proteže uz obale Karipskog mora puna 24 kilometra.
Kad po tako lepom i opuštenom mestu nazovete neki motocikl, očekujete da izgledom prati taj pojam lepote. No, samo deo od toga, jer Varadero je sve samo ne oličenje takve  lepote. Velik poput planine, predimenzioniranih i naduvanih obloga, nezgrapne figure. Na Kubu bi vas mogla podsetiti samo kombinacija boja za 2006. godinu, tačnije jedna kombinacija: plavo-belo-crvena (te su boje i na kubanskoj zastavi).
Bilo kako bilo, Varadero - koji od 2002. godine silazi s proizvodne trake u Španiji Montesi - izgled nije menjao od početka proizvodnje 1999. godine. Hondino samopouzdanje ili nedostatak ideja? Pre bismo rekli ono prvo, jer se taj maksi enduro u Europi već godinama odlično prodaje. Što smo ono rekli - maksi enduro? Pogrešno! Honda tu svoju off/on-road krstaricu već godinama deklarira kao adventure-tourer, čime daje do znanja da bi je ipak trebalo više koristiti na asfaltu!
Najznačajnije izmjene dogodile su se 2003. i 2004. godine. Najpre se, umesto rastrošnih karburatora, počelo ugrađivati elektronsko ubrizgavanje goriva, a godinu dana kasnije, uz kombinovani sastav kočenja CBS, dostupan je - uz doplatu - i ABS.
Ni ove godine nije drukčije - Varadero je u 2006. ušao s novim 3-D logom, naplatcima u mat crnoj izvedbi i u novim kombinacijama boja. Sve ostalo je isto. Pouzdani V2 pogonski agregat sa 94 KS, koji potiče iz VTR-a, čelični okvir, aluminijske felne sa gumama dimenzija 110/80-19 te 150/70-17 i 241kg (s ABS-om) „suve vage“. Da, dobro ste pročitali - 241 kg prazan! Kad tome dodate 25 litara goriva, rashladnu tečnost, 4,1 litra ulja u motoru…, dođete do nevjerojatne brojke od 297 kg. Pribrojite li toj masi i prilično visoko pozicionirano težište, glavobolje počnu i pre vožnje.

 

varaderoG1

Prekomerna težina do izražaja dolazi naročito u sporijoj vožnji, sa Varaderom se tad neprestano „gegate i važete“. No, kad ga koristite na otvorenom putu, bio pun krivina ili ravan, do izražaja potpuno dolaze njegove vrline - stabilnost, udobnost i vrlo dobra upravljivost. U nagibe se spušta lako i sigurno, s tim da to traje vremenski nešto duže nego što je uobičajeno. Isprva vam je sve vrlo neobično jer sedite na golemom motociklu, u sedištu koje je 845 mm od tla. Kad se nagnete u zavoju, čini vam se da se ceo svet naginje zajedno s vama. Oslonci za noge smešteni su nisko i ne svijaju kolena u nepovoljni ugao, a isto tako ne dodiruju podlogu prerano. Zavoje Varadero prolazi suvereno - čvrsto i stabilno. Ogibljenje potpuno prati koncepciju motocikla. Zacrtanu putanju Varadero sledi vrlo precizno, ali ne precenjujte svoje mogućnosti, jer kad jednom postavite pravac, bilo kakve korekcije nemoguće su zbog već spomenute velike mase.
Stabilnost na pravcu zadovoljava sve do 170 km/h, koliko nam je dopuštala magistralna deonica, a pritom je zaštita od vetra odlična čak i za vozače od gotovo 190 cm. I ne samo od vetra, nego i od kiše. Gotovo letnji pljusak spustio se na nas, ali visoko podignuto vetrobransko staklo, štitnici za ruke i široko oblikovane oplate u koje se noge uvlače gotovo do samog motora zaštitile su nas jako dobro. Kočnice su i po suvom i po mokrom radile vrlo uzorno. Naročito dobro funkcioniše ABS, koji nas je na mokroj podlozi prijatno iznenadio. Oseti se samo lagano titranje ručice kočnice, što signalizira njegov rad bez ikakvih loših utecaja na vozna svojstva. Varadero je opremljen i integralnim CBS. Dakle, kad pritisnete ručicu prednje kočnice - aktiviraju se četiri kočna klipa spreda i jedan pozadi, a kad stanete na polugicu nožne kočnice - angažuju se dva klipa spreda i sva tri pozadi. Naravno, uvek Vam ostaje i mogućnost da aktivirate i svih devet - istovremenim delovanjem na prednju i zadnju kočnicu.
Na kraju i o najboljem - motoru. Za Hondin V2 možemo reći da je uvek prisutan, a nikad nametljiv. Potisak se javlja već od 2000 o/min, da bi oko 3000 malo oslabio te gotovo ravnomerno nastavio sve do krajnjih granica - negdje oko 7500 o/min. Motor treba koristiti u njegovom najangažiranijem radnom području, između 3000 i 6000 o/min, kad - kao i većina V2 agregata - daje najbolje od sebe. Vibracija i nepotrebne buke gotovo da i nema.
173

Vlasnici prethodnih Varadera žalili su se na visoku potrošnju goriva. Neverovatno za izrazito putno koncipiran motocikl, ali Varadero nema pokazivač goriva, nego samo lampicu koja signalizira visinu od četiri litra rezerve! To je, uz prekomernu masu, dovoljan razlog da Honda uskoro krene u laganu rekonstrukciju svog adventure-tourera, jer konkurencija najavljuje znatna poboljšanja u toj klasi. KTM je to na adventureu 990 već započeo, a drugi - poput Triumpha s novim Tigerom - to tek nameravaju učiniti.
Dok se to ne dogodi, parkirajte svoj Varadero na peščanu plažu, gledajte zalazak sunca i osluškujte zvukove. Jednom rečju, uživajte, jer „pozdrav s Kube“ je ipak, unatoč nedostacima, jedan od najboljih motocikala u svojoj klasi.